Обезщетение за неизползван платен годишен отпуск

27.05.2013, 12:35 5431 2

27.05.2013, 12:35
Публикации: 47 / 0
Здравейте!
Имам следното питане:
Напуснах старото си работно място преди 3 седмици и сега имам ново такова. Преди това бях в майчинство и имам много натрупан платен отпуск, който трябваше да ми бъде изплатен като обезщетение на 23 този месец. Днес звънях на бившата ми шефка, която ми каза, че имала финансиви затруднения и да й звънна в сряда да ми каже кога евентуално би имала някакви пари. Та, има ли право тя да ми забавя плащането и до какъв срок? Ако не - колко да изчакам преди да се обада до инспекцята по труда?
Благодаря ви предварително!
#1 | 27.05.2013, 14:20
Публикации: 3145 / 253
Обезщетението за неползван платен годишен отпуск се изплаща със заплатите в който месец е възникнало основанието за плащане на това обезщетение. Няма право да го задържа, но едва ли ИТ ще Ви помогнат. За да си го вземете е най-добре да заведете дело.
#2 | 05.06.2013, 13:04
Публикации: 8 / 0
Инспекцията по труда би могла да помогне до толкова, до колкото ще направя проверка на цялата фирма и ще установи, че дължимото Ви обезщетение е (евентуално) начислено, но неизплатено. В този смисъл ще даде предписания със срок те да бъдат изпълнени. Контролът ще се упражни при следваща проверка след изтичане на сроковете, дадени за изпълнение на наказанията по преценка на Инспекторите (а може след като мине срока и не Ви е платено, пак да подадете жалба, за да направят последваща проверка). Ако имат по-сериозни нарушения може да им съставят и акт и да наложат глоба.
От една страна е възможно проверката и предписанията да постреснат бившата Ви шефка и тя надлежно да Ви плати, за да си няма проблеми с ГИТ. От друга страна обаче проверката от ГИТ ще й стане приоритет и едва ли ще мисли за Вашето обезщетение, докато не приключи тя. Да не говорим, че ако й наложат глоба (особено заради жалбата, която сте подала), едва ли ще се юрне да Ви плати обезщетението, преди глобата.
Естествено няма право да Ви задържа парите, но според мен по-бързо ще си ги получите, ако проявите разбиране и й поставите някакъв конкретен и разумен срок, в който да Ви ги плати (например 1 или 2 месеца), отколко да се съдите и да се разправяте с жалби. Тази възможност ще Ви бъде открита и след това, ако тя не Ви плати в уговорения срок.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група