Zdraveite,iskam da popitam platenata otpuska koqto se e natrupala po vreme na maichinstvoto,ako ne se izpolzva,a se zapochne rabota moje li da se izgubi ili produljava da se natrupva s vremeto t.e. az imam 67 dni otpuska platena,sega izpolzvam 20 ot tqh i me karat da zapochna rabota tezi 47 dni,koito ostavat ima li veroqtnost da gi izgubq ili mogat da se prenesat v sledvashtata godina?Blagodarq!
Здравейте,
Преди всичко ще Ви обърна внимание, че правилата на този форум регламентират изискването да пишете на кирилица. Моля, за напред да се съобразите с това.
"Отлагането на ползването на платения годишен отпуск, предвидено в чл. 176, ал. 4 КТ, е свързано с ползването на друг законоустановен отпуск от работника или служителя.
При завръщане на работниците и служителите от ползване на други отпуски, работодателят е длъжен, според чл. 37в, ал. 1 НРВПО, да допълни графика с техния платен годишен отпуск, а отложеният платен годишен отпуск, съгласно чл. 37б, ал. 4 НРВПО, може да се включи в графика за следващата календарна година.
Правото на ползване на така отложения платен годишен отпуск се погасява по давност съгласно чл. 176а КТ, ако не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага. Това правило влиза в сила и се прилага за отпуска от 2010 г. и следващите години, и не засяга натрупания до края на 2009 г. платен годишен отпуск, който може да се ползва до прекратяване на трудовото правоотношение, а при прекратяването му за натрупания неизползван размер се дължи обезщетение по чл. 224 КТ.
Правото на ползване на платения годишен отпуск, отложен по реда на чл. 176, ал. 4 КТ поради ползването на друг законоустановен отпуск, се погасява с изтичането на 2 години от края на календарната година, в която работникът или служителят се е завърнал на работа. Така, ако майка е била в отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете и се завърне на работа през 2013 г., тя ще трябва да ползва до края на 2015 г. полагащия й се в пълен размер платен годишен отпуск за 2011, 2012, 2013, 2014 и 2015 г."
Цвета ПОПОВА, главен асистент в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“