ДДС при български подизпълнител на български изпълнител,извършващ услуга в ЕС и

09.08.2013, 18:16 6303 3

09.08.2013, 18:16
Публикации: 138 / 31
Здравейте!
Българска фирма е подизпълнител по договор за изграждане на газстанция в ЕС. Изпълнителят  също е българско дружество.Възложителят е от ЕС.  Колебая се, къде е мястото на изпълнение на услугата по отношение на подизпълнителя.
Съгл. чл.21, ал.2:  "Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект.".......
Значи място на изпълнение - България

Обаче, съгл. чл.21, ал.(4): "Мястото на изпълнение при доставка на услуга е:
1. мястото, където се намира недвижимият имот, когато услугата е свързана с недвижим имот, включително при:........"
Това означава ли, че независимо, че получаващият услугата е с място на независима икон.дейност България, тъй като самата услуга е свързана с недвижим имот, а той се намира в ЕС - мястото на изпълнение е в ЕС.
Тревожи ме факта, че и подизпълнителт и изпълнителят ще издадат фактура без начислено ДДС, на основание чл.21, ал.4.
#1 | 11.08.2013, 20:41
Публикации: 138 / 31
Моля, дайте жокерче! :bow:

Трябва да дам окончателен отговор на управителя. Той първоначално щеше да работи като главен изпълнител и му бях разяснила режима на сделката. Да, ама не, преди два дни/в петък/, ни в клин, ни в ръкав,ми донесе договор, в който е подизпълнител и сега съм в чуденка, с какво място на изпълнение ще е доставката след тази промяна.
#2 | 12.08.2013, 07:13
Публикации: 6403 / 1129
В общия случай, мястото на изпълнение на услуга не съвпада с мястото, от което се извършва или фактически се предоставя услугата. Мястото на изпълнение при доставките на услуги е в зависимост от статута на получателя (данъчно задължено или данъчно незадължено лице) Като основно правило ако получателят е данъчно задължено лице (т.е регистрирано по ДДС), мястото на изпълнение е в държавата, където е установен получателят.

За конкретни услуги, обаче, тези правила за определяне на мястото на изпълнение в зависимост от статута на получателя не се прилагат (чл. 21, ал. 4).

Сред изключенията от общото правило е и мястото на изпълнение при доставка на услуга свързана с недвижим имот. При предоставяне на такъв вид услуга, мястото на нейното изпълнение е мястото, където се намира недвижимият имот.

Мисля, че във Вашия случай мястото на изпълнение на услугата е извън територията на България.

В подкрепа на разсъжденията си Ви предлагам да направите проверка в сайта:

http://www.kik-info.com/check/check_place.php
#3 | 12.08.2013, 11:19
Публикации: 138 / 31
Благодаря, irenabrili!

Спорен ден и ползотворна седмица на теб и на всички колеги!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група