Командировка в чужбина?!

19.09.2013, 15:30 6575 3

19.09.2013, 15:30
Публикации: 56 / 0
Колеги, не харасвам ЗДДС. Ще ми отделите ми малко от времето си за консултация...
Имам пред себе си няколко касови бележки от кафенета, хр.магазини, такси, няколко влакови билета,бордови карти, като всички те са с дати от предишния и този месец. Те са от чуждестранна командировка.
Самолетният билет и квартирните са поети от чуждата фирма, единствено имам една нощувка поета с лични средства на командирования, поради възникнала неочаквана ситуация.
Добре, обаче половината касови бележки са с ддс, другата без. :(  Какво да правя с тях? Отиват ли в дневника, не отиват ли?! Как да постъпя в този случай? 2/3 командировъчни от тях, 1/3 от бълг.фирма.


Второ, тъй като самолетния билет е поест от др.страна, бордовите карти трябва ли да ги описвам някъде?

И трето, надявам се последно- Предварителен аванс на командирования не е изплащан, сега трябва да си оправим сметките. Валутата на командировъчното съгласно Наредбата ще в евро. Да, обаче в приемащата държава някой касови бележки са издадени в крони, други в лири. :(  А тук как?




   

#1 | 19.09.2013, 17:04
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
Явно сте задълбали в детайлите и това Ви е попречило да видите главното.
Вие изплащате сума по заповед за командировка, съгласно описаното в нея и в съответствие с Наредбата. Всички бончета, квитанцийки и билетчета си ги върнете на командирования за спомен, след като се отнасят до дневните му. Можел е да си носи луканка и да няма такива "отчетни документи" - пак трябва да си му изплатите полагащити се дневни. И не 30%, а в пълен размер, защото не виждам да му е предоставен "пълен пансион в натура". След като сметнете какво дължите на Вашия служител, можете да му изплатите сумата в каквато искате валута.
     
Скрит текст :
И аз не обичам ЗДДС - не съм извратена, :smile1: но има полза да го четем. Защото за нощувката, за която има документ, имате право на ДК, но ако е в страната. За чужбина мисля, че имаше минимални прагове, над които може да искате от съответната европейска държава възстановяване по системата VAT Refund.
#2 | 19.09.2013, 17:19
Публикации: 56 / 0
Настина е така, много се престаравам да изпипвам нещата и задълбавам във факти и данни.
Командированият не е на пълен пансион. В такъв случай, както казвате да си изплатя 35eвро/или до двойният им размер/ дневни спокойно. правилно ли съм Ви разбрала?
#3 | 19.09.2013, 20:04
Публикации: 6403 / 1130
Точно така! :thumbup:
А дали ще изплатите дневните в двоен размер зависи от това, какво е записано в заповедта.
Ако не е уточнено нищо, нека прецени ръководителят и да резулира разхода.

Хубаво е, че изпипвате детайлите! :give_rose:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група