Дружество-майка и дъщерно дружество

19.09.2013, 16:14 3443 0

19.09.2013, 16:14
Публикации: 49 / 7
Здравейте,
Фирма от ЕС планира да регистрира дъщерно дружетво в България, като намеренията са следните:
Дружество-майка: ЕС
Дъщерно дружество: България /ЕС/
Дъщерното дружество назначава специалисти, които ще презентират в страни от ЕС продуктите произвеждани от дружеството-майка в страни от ЕС. За да се покриват разходите за заплати, осигуровки, счетоводител, телефони и под. дъщерното дружество ще издава фактура за извършени услуги на дружеството-майка. Разходите за командировките се поемат изцяло от компанията-майка – тя им предава фирмена дебитна/кредитна карта с която служителите ще заплащат разходите си в командировка – нощувки, билети, храна.
По отношение на зддс мястото на изпълнение на доставка е извън територията на България.
и съгласно чл.86, ал.3 не се начислява ДДС в България при доставка с място на изпълнение извън територията на страната. Но за да има право дружеството-майка на ДК в нейната държава, дъщерното трябва да се регистрира по ЗДДС – правилно ли разсъждавам или ще следя оборот за регистрация по ЗДДС в другата държава?
Това което ме смущава е, че разходите за командировка се поемат директно от дружеството-майка. Не би ли следвало и те да се калкулират във фактурата кято ще издава дъщерното предприятие, или ако двете дружествата се договорят /писмено упоменато в договора за оказване на услуги от дъщерното дружество/ разходите да са за сметка на възложителя /дружеството-майка/ няма да има проблем.
Да допълня, че лицата ще отиват и се връщат в различни държави - т.е. няма да са командировани повече от 30 дни
Благодаря предварително.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група