ДДС на лек автомобил за управленска дейност

05.11.2013, 10:14 6483 2

05.11.2013, 10:14
Публикации: 2 / 0
Здравейте колеги,
интересува ме начислява ли се ДДС на разход за лек автомобил използван от управителя на фирмата ?
 
#1 | 05.11.2013, 10:20
Публикации: 11933 / 2174
От кого дали се начислява ? Може ли по-ясно да зададете въпроса си ?
#2 | 05.11.2013, 10:59
Публикации: 2027 / 254
За тези разходи щом като са свързани с управленска дейнист ще дължите 10% данък върху разходите по ЗКПО , ако автомобила е лек по няма да имате право на данъчен кредит за стоките и услугите по подръжката му.

Данъчен кредит за горива и резервни части на автомобили,

    с които се извършва управленска дейност

    ЗДДС и ЗКПО

    В бр. 3 на “Счетоводна и данъчна практика” Мая Жотева, данъчен консултант, разглежда казуса: Производствена фирма има два броя автомобили, с които се извършва управленска дейност. Съгласно ЗДДС, при брой на местата 6+1 имаме ли право на данъчен кредит за ползваните материали и трябва ли да се облагат с данък върху разходите по чл. 204, ал. 3 от ЗКПО?

    Безспорно вашите автомобили не са леки по смисъла на ЗДДС и не попадат в ограниченията за ползване на правото на данъчен кредит, както за самите тях, така и за всички стоки и услуги, които са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията им.

    Но докато за прилагане на разпоредбите на ЗДДС в случая няма значение видът на осъществяваната с тях дейност (тъй като те не са леки), то за прилагане на разпоредбите на ЗКПО тя има значение.

    Съгласно чл. 204, т. 3 от ЗКПО, с данък върху разходите се облагат документално обоснованите разходи, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност. Данъчната основа за определяне на данъка върху разходите по чл. 204, т. 3 са начислените през календарния месец разходи за поддръжка, ремонт и експлоатация на превозните средства, намалени с начислените приходи от застрахователни обезщетения, свързани с превозното средство, до размера на извършените разходи за ремонт, за които се отнася обезщетението.

    Видовете разходи, които подлежат на облагане, са изчерпателно изброени в дефиницията по § 1, т. 39 от ДР на ЗКПО.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група