Билети, командировка, фактура, данък...и незнание как да постъпя

15.11.2013, 12:02 4856 3

15.11.2013, 12:02
Публикации: 56 / 0
Здравейте!
Идвам с питане, защото не мога да осмисля казуса си.
Разполагам с влакови билети от командировка на управител, която е била в страна от ЕС. Тези билети са му били изплатени като дневни командировъчни.
Обаче сега от приемащата страна ми искат билетите, незнайно защо. Като...искат сумата на билетите да бъде включена във фактурата за този месец, която ще издадем поради извършена услуга.
Аз питам: 1.имам ли законово позволение  и правилно ли е да правя това нещо?!
               2. проблем ли е, че веднъж тези пари са платени като дневни, пък сега ще ги пиша във фактура? Да не стане тъй, че после да не признаят разходите за командировка./макар че мисля си дневните пари не подлежат на доказване с документи/.
               И нещото, което най-силно ме смущава е, че в билетите има два вида начислен данък- 6% и 25%. След бърз прочит разбрах,че единият е ДДС-то, а другият е данък върху услугите.
Българската фирма работи по чл.21,ал.2 от ЗДДС. В досега издаваните фактури съм писала основанието за неначисляване на ддс + обратно начиславане.
 
Ами сега? В този случай с билетите? Как да го направя изобщо? Имат ли място те в първичния документ?
P.S.Командировката е била септември месец, респективно оттогава и билетите.
Моля, за помощ! Много ми е неясна ситуацията...             
#1 | 15.11.2013, 12:19
Публикации: 56 / 0
Допълвам се...приемащата страна по командировката е поела пътните и квартирните разходи. Досега това с билетите не ми е искано, ей сега изведнъж се сетиха.
#2 | 16.11.2013, 18:21
Публикации: 4400 / 737
Е, щом за поели стойността на билетите редно е да ги поискат, какво те учудва? Нали и те трябва да се отчитат. Но пък защо са изплатени "като дневни", това не се връзва?!? Направи си по едно копие, да имаш като свидетелство, че човекът е пътувал.

Това, да искат пътните да са включени във вашата фактура - не ми се вижда редно, ще направят двоен разход за едно и също. Да няма някакви други подробности, договорни условия? Но пък ако стойността на билетите са му били платени като дневни, то пътните остават неплатени? Ако билетите ги включите във фактурата все едно сте включили неизвършени от вас разходи, в случай, че те ги плащат.
#3 | 16.11.2013, 18:42
Публикации: 56 / 0
Де факто командированият слиза на летището в град Х, но за да стигне до град У, където е мястото на командировка му, той пътува с влак...защо ми ги искат сега, че и във фактурата включени?! Не ми се иска да ги включа? На какво основание да го направя?
Не съществуват никакви договорки и уговорки. Такава командировка не се прави за пръв път, но много ми е любопитно защо точно сега...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група