Здравейте!
Споделям опит по въпроса с корекция на д1 и д6. Трябваше да направя корекция на д6 в посока и намаление и увеличени. и какво напарвих:
1. Коригирах си Д1 на служителят за който беше нужно, след което на всички други служители сложих код корекция (за да не се дублират)
2. в Д6 в първата колона написах стойностите по фондовете както ги бях подала първоначално, като промених само на този фонд който ми беше необходими - НЗОК в моя случай. Така както трябва да изглежда.
След което си попълних и ДДФЛ така като го бях подала първоначално.
В трета колона попълних само стойностите в увеличение за съответните фондове
в четвърта колона си написах само разликата в увеличение на ДДФЛ.
Всичко беше ОК.
Но за съжаление ми начислиха лихви, което беше ясно че ще се случи, но проблемът е че имам надплатени суми в сметките, които не са прихванати и лихвите са начислени върху разликите които съм декларирала с код корекция. Непоследствено след корекцията всичко беше наред, т.е. лихвите бяха начислени само върху това което е останало като задължение след прихващането на надплатените суми. Но днес вече не е така, което според мен нарушава принципа на единната сметка.
Имам усещането, че ще го оправят понеже първоначално изобщо не бяха обвързани плащанията с декларациите и излизаха ужасяващи лихви...
служителката на нап която отговаряше за корекцията ми каза, че парите били се върнали в банката, затова не били обвързани.