Проблем с работодател!

04.12.2013, 20:06 4255 2

04.12.2013, 20:06
yatsov
Здравей те , искам да ви споделя за какво ми се случи: От 7 месеца работя във фирма и по думи на моя работодател съм назначен на трудов договор.Изискаха ми само медицинско свидетелство и копие на лична карта, не съм подавал молба за постъпване.Това много ме  осъмни как така съм назначен на трудов договор ? Сега напуснах не са ми искали трудова книжка, не искат да ми изплатят последната заплата! Трябвало да и пратя по еконт молба за напускане и като я получат щели да ми преведат парите. Моля за съвет какво да правя и как да постъпя :smile1:
#1 | 04.12.2013, 21:10
Публикации: 4400 / 737
Трудовият договор не е на думи а на хартия. Преди започване на работа трябва да имаш оригинален екземпляр, подписан и подпечатан от работодателя, както и копие на уведомлението към НАП, че такъв договор е сключен. Сега може да се окаже, че си работил без договор. Може да си вземеш ПИК от НОИ и да провериш дали са ти внасяни осигуровки, на колко часа си осигуряван, на каква заплата и т.н.

На следващите работи като ти поискат копие на лична карта - не давай. Запиши им данните на лист и им го дай.

Напускането, както и трудовият договор са писмени - подава се заявление за желанието, то се приема (като документ) от работодателя, той се съгласява или не с предложението. Според последното, може да трябва да се отработи предизвестие, да се напусне с плащане на обезщетение от работника или да се напусне по взаимно съгласие. Ориентировъчно. В момента си в самоотлъчка и има възможност (след определена процедура) да те уволнят дисциплинарно.  Напускането не е "хващам си шапката и се махам".

Има и разни други подробности.
#2 | 04.12.2013, 22:08
yatsov
Благодаря за отговора, но относно напускането доведоха друг човек да му сдам машината и ми казаха да си ходя, сега като и се обадих да ми изплатят последното възнаграждение и ми казаха че трябва да подам молба за напускане и те щели да ми преведат парите,.Та въпросът ми е защото ми иска  молба за напускане като аз не съм подавал молба за постъпване, и договор не са ми показвали! Възможно ли е да са ми подали фалшиви документи в НАП  и някой да ме е подписал? И каква е гаранцията че като и пусна молба за напускане ще ми изплатят парите.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група