Омръзна ми да треперя за "червените каси" във фирмите

13.12.2013, 10:39 7661 3

13.12.2013, 10:39
Публикации: 186 / 38
Дали ще дочакам времето, когато тази тема няма да ме тормози?
ЕООД - Червени каси - всеки месец. Заради един голям кредит. Иначе - ако отделя производството - макар и слабичко - добре излиза.
Пари за покриване на кредита пристигат всеки месец от друга държава, по лична сметка на собственичката, в евро. Имам извлечение от личната банкова сметка на собственичката - парите са толкова, колкото трябват за кредита.
Дилемата - като всяка година - ми е:
 Заем или допълнителни парични вноски.
Ако е заем - физическото лице собственик на ЕООД, трябва да декларира  получения заем. Но няма кой да декларира дадения заем, защото лицето не е в България. Освен това - договор няма - те са си роднини, знам ли какво са се уговаряли.
Ако са допълнителни парични вноски на собственика на ЕООД - това повече ме устройва - а пък като дойде време за проверка - той да си доказва произхода на  средствата. 
А това, че дружеството увеличава задлъжнялостта си - това не е проблем. Няма да  тегли нов заем, няма да се листва на стоковата борса - това е едно шивашко предприятие с 4 работника.   И........ имам някакъв спомен, че имаше указание на НАП, че допълнителните парични вноски не се декларират като заем с червената декларация по чл.50.
Толкова ми е неприятен този момент, че мозъка ми отказва да разсъждава логично по този въпрос.
Моля Ви да внесете малко увереност в действията ми - поне аз да не се червя после пред данъчните.
Благодаря на всички, които ще отделят време за мен.
#1 | 13.12.2013, 12:02
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Ако реалното положение на фирмата изисква финансиране, то това си е в реда на нещата. В период на криза е така... Ако обаче клиентите ви крият приходи и не отчитат продажби, е това вече е проблем. Попитайте ги в прав текст.
#2 | 13.12.2013, 14:09
Публикации: 186 / 38
Да, и на четири очи, и в прав текст,  и отвсякъде погледнато - нещата реално са така. По време на бума на строителството построиха една скъпа голяма административна сграда. Сега сградата стои празна, но главниците и лихвите по кредита трябва да се плащат, и то в срок. Сградата е празна, защото станаха много, а няма кой да ги ползва. Не може и да се продаде, защото е пазарните цени са на половина от балансовата стойност. А то и няма пазар изобщо.
 От друга страна - производството на мъжки ризи рязко спадна - в пъти - заради китайското карго.   
Да, ама данъчните закони са си данъчни закони - те не са закони по време на криза и закони след криза.
Ако осчетоводя  външният паричен поток като лични парични вноски на собственика по чл.134 от ТЗ - отпада ли задължението тези парични вноски да се декларират с декларация по чл. 50 ?  И какви са последствията за едноличния собственик на капитала на ЕООД при една евентуална проверка от данъчните ?
#3 | 13.12.2013, 14:19
Публикации: 1884 / 384
 За да бъдат вноски по чл.134 от ТЗ следва да има решение на общото събрание и вноските да са пропорционални на дяловете, но при вас това е ЕООД. Това не освобождава обаче собственика от задължение да докаже произхода на парите , които внася във фирмата си, при една евентуална проверка по ЕГН. За тези вноски може да не се договарят лихви. Има едно писмо , макар и старо на Мургина, където указва, че при загуби и времен недостиг на средства може да се ползва чл.134 от ТЗ. Относно декларирането на тези парични вноски в ГДД по чл.50 , то те не са заем и не следва да се декларират.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група