Първо се извинявам, че пиша като гост ... ама нямам потвърждение по пощата ... надявам се да получа ...
Искам да дам малко по-различен поглед на ситуацията ...
Информация: Шефът си купува семейна кола ... но я взиам на името на фирмата ... защото от там са отпуснали лизинга или ... ама то няма значение защо ...
))
Въпросът: Какво да правим ... ужас ???
Пътеката: Правим договор за отдаване под наем на МПС на стойност Х лева (колкото ще ни хареса) ... на шефа ли ... по възможност не ... най-добре на лице, което не може да се определи като свързано ..
Печалбата: Имаме право на данъчен кредит съгласно чл.70 от ЗДДС, както на МПС-то, така и на последващите разходи. За амортизациите - те са си амортизации и са разход независимо дали с договора или без него. Ползваме си всички разходи по ремонтите и подръжката на МПС-то без да внасяме данък по ЗКПО (автомобила не се използва за управленска дейност, а се отдава под наем)
Недостатъка: Не могат да се ползват разходите за гориво (не че съвсем не могат, ама ще направи съвсем лошо впечатление
), но ако се използва само от шефа, пак няма да си ги ползвате.
Черпенето: Във формата на добре изстудена бира ... всъщност две ... за мен ... и за администратора, че да ми пусне мейлчето за регистрация ...
Ееей ... ще взема да стана един счетоводител ... така ми липсва ...