Прехвърляне на отпуск по чл. 167а

15.01.2014, 17:24 11287 6

15.01.2014, 17:24
Публикации: 28 / 0
При прехвърляне на отпуск по чл. 167а от майката на бащата, майката трябва да подаде заявление, копие от акт за раждане и декларация за съгласие от бащата. Дотук добре, само че право на такъв отпуск имат всички родители, които са в трудово-правни отношение. Въпроса ми е трябва ли да искам на майката някакви документи, че съпругът и е осигурен? От скоро съм ТРЗ, търсих информация, но не мога да намеря.
#1 | 15.01.2014, 17:34
Публикации: 110 / 3
Бащата трябва да е на трудов договор или самоосигуряващ се като собственик на фирма на високия процент
#2 | 15.01.2014, 17:35
Публикации: 6668 / 658
Бащата трябва да е на трудов договор или самоосигуряващ се като собственик на фирма на високия процент

Вие прочетохте ли добре за коя отпуска се отнася? Става дума за неплатен отпуск. Ако не е на трудов договор - забравете.
#3 | 15.01.2014, 17:51
Публикации: 28 / 0
Майката твърди, че е на трудов договор. Обаче аз се чудя дали да и искам документ от неговия работодател и какъв трябва да е той? Четох чл. 49 от НРВПО и в него е писано само заявлението, копие от акта за раждане и декларацията за съгласие.
#4 | 15.01.2014, 17:51
Публикации: 110 / 3
 Процедура и необходими документи за удостоверяване на съгласие за ползване на част от родителски отпуск

В “Държавен вестник”, бр. 19 от 06.03.2012 г,. е обнародвано Постановление № 47 на Министерския съвет от 01.03.2012 г. за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, приета с Постановление № 72 на Министерския съвет от 1986 г.

Постановлението има за цел да уреди процедурата и необходимите документи, с които се удостоверява съгласието на другия родител (осиновител) за ползване в размер до 5 месеца от неговия неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8- годишна възраст по чл. 167а от Кодекса на труда, т. нар. родителски отпуск.
Според чл. 167а, ал. 1 от Кодекса на труда, след използване на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164, ал. 1 КТ всеки от родителите, ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер на 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
При отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ законът въвежда принципа на индивидуалното право на всеки един от родителите на детето да ползват този вид отпуск, съгласно Клауза 2 “Родителски отпуск” на Рамковото споразумение за родителския отпуск между социалните партньори на европейско равнище. С цел насърчаване на равните възможности и равното третиране на мъжете и жените по принцип този отпуск следва да бъде непрехвърляем.
С Рамковото споразумение за родителския отпуск (ревизирано) обаче се допуска поне един от месеците, определени съгласно националното законодателство, да не може да бъде преотстъпван, т. е. останалите могат да бъдат “прехвърляни”.
Във връзка с това, със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, обн. ДВ, бр. 7 от 24.01.2012 г., в сила от 28.01.2012 г., е предвидена възможността всеки от родителите (осиновителите) да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.
Приетите изменения на Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) се отнасят до чл. 49, 49а и 49б.
Съгласно чл. 49, ал. 1 НРВПО, отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя), в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.
Детските заведения на пълна държавна издръжка са специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.
Детски заведения, които не са на пълна държавна издръжка, са детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата. Поради това посещаването им не е пречка за ползването на родителския отпуск, както и не е основание за прекъсването му.
След получаването на заявлението работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в него. В случай, че лицето няма право на този отпуск - напр. детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.
Със създадената нова ал. 5 в чл. 49 от НРВПО се регламентира, че когато един от родителите (осиновителите) желае да ползва част от отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ, в размер до 5 месеца, към заявлението се прилага писменото съгласие на другия родител. За изразяването на това съгласие наредбата не предвижда образец, така че то се изразява в свободна форма, като изрично трябва да се посочи какъв е размерът на родителския отпуск (не повече от 5 месеца), който се “прехвърля” за ползване от другия родител.
Когато отпускът за отглеждане на детето по чл. 167а КТ се ползва за първи път, в заявлението се декларира, че такъв отпуск не е ползван от никое от лицата, които имат право на него. В тези случаи работодателят, въз основа на представено копие от акта за раждане на детето, издава удостоверение съгласно Приложение № 4 (чл. 49, ал. 6 НРВПО).
В удостоверението по чл. 49, ал. 6 НРВПО се вписват размерът и периодът на ползване на отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а КТ за всеки отделен случай. Удостоверението се съхранява при работодателя, който е разрешил ползването на отпуска (чл. 49а, ал. 1 НРВПО).

Това удостоверение се предоставя на работника или на служителя, когато:

    това е необходимо за ползване на отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а КТ от другия родител/осиновител или от някой от родителите на майката или на бащата на детето, в случаите по чл. 167а, ал. 2 и 3 КТ;
#5 | 15.01.2014, 17:56
Публикации: 28 / 0
Това означава ли, че не ми е необходим документ доказващ, че другия родител има сключен трудов договор? Изчетох много тези дни по въпроса и никъде не видях да пише, че другия родител предоставя служебна бележка или удостоверение, че е осигурен от неговия работодател.
#6 | 15.01.2014, 18:08
Публикации: 110 / 3
Не е проблем да издадат такава сл.бележка, но все пак нали този отпуск ще се регистрира от фирмата на бащата, вие ще подадете необходимите документи само за майката...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група