Въпрос за граждански договор на чужденец

17.01.2014, 17:29 6015 2

17.01.2014, 17:29
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Жена ми е от Русия с разрешение за продължително пребиваване в България и притежава лична карта на чужденец. Иска да работи като маникюристка. Имаше предложение за граждански договор за 4 часа на ден, с фирма собственик на салон за красота, без твърда работна заплата само на процент от извършена работа, като я предупредиха, че ще дължи данък около 70 лв. на месец.

Как се определя този данък ако не се знае какъв доход ще има, а може и да няма такъв.
#1 | 17.01.2014, 18:05
Публикации: 110 / 3
Гражданският договор е форма на непълна  и нередовна трудова заетост, с осигурителни права за пенсия и за здравно осигуряване.
При  граждански договори се губят единствено правата за ползване на болнични дни. При гражданския договор изпълнителят няма право на и платен отпуск, което е положително за възложителя, защото той не е длъжен да подсигурява финансово почивката на наетия от него. Освен това изпълнителят няма право и на обезщетение за безработица.

 Изпълнителят няма определено работно време и място на работа, т. е. свободно може сам да ги определи...

При гражданските договори се удържа авансов данък, ако сумата от всички доходи на лицето включително и по конкретния граждански договор превиши годишния необлагаемия минимум. Приспадат се от облагаемата сума и всички дължими и удържани за сметка на лицето осигуровки. Лицата с доходи по граждански договор подават годишна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ до 30 април на следващата година и изравняват данъка. Заедно с декларацията се подава и служебна бележка по чл.45, ал.4 от ЗДДФЛ.
#2 | 17.01.2014, 18:12
Публикации: 110 / 3
Ето тук може да си изчислите , при всички положения има някаква упомената сума в договора..

http://www.kik-info.com/calculators/civil_contracts.php
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група