Осигуряване на управител, който вече се осигурява в Германия

20.01.2014, 09:41 4328 2

20.01.2014, 09:41
Публикации: 186 / 38
Ще бъда обстоятелствена - но за да стане по-ясен проблема, който ме вълнува.
ЕООД -  /тип семейна фирма/ прекрати дейност през април поради това, че потъна в дългове и няма работа.  Управителя си плащаше здравни осигуровки като безработно лице.
Управителя замина за Германия да заработва, за да погасява дълговете си в България. Дойде си по Коледа, донесе малко пари, плати част от осигуровките, наема на помещението и част от задълженията към доставчиците,  и си взе от здравната каса документ, че са му платени здравните осигуровки, защото започва да се осигурява в Германия.
Сега обаче излезе  добра поръчка за работа на фирмата и фирмата може да живне. В нея може да работи бащата. 
Ако  бащата бъде назначен по трудов договор като управител - трябва да плаща осигуровки върху 800 лева - това поне засега ще бъде в тежест за фирмата.
Ако назначим бащата по трудов договор на длъжност "дограмаджия", ще се плащат за него осигуровки върху 400 лева /ориентировъчно/, но кой управлява фирмата ?
Има ли вариант - управителя да си се осигурява в Германия /тя и жена му замина при него и работи в банка,  и нямат намерение да се връщат повече/ та - има ли вариант Управителя да си се осигурява само в Германия, а баща му да бъде работник по трудов договор във фирмата, и с какви документи се урежда това ?  И кой всъщност ще управлява фирмата?. Не се чувствам сигурна в тази материя.
Мислех да направим нова фирма на бащата, и да започва на чисто, а онази досегашната да я забравим, обаче - със старата фирма е участвал в обществена поръчка, и трябва да я изпълни в нея.
Моля - дайте идеи и съвет как да излезем сухи от ситуацията - да се спазят социалните закони и в България, и в Германия, да се платят по-малко осигуровки поне докато фирмата изплува над водата, и да има кой да подписва документите и да управлява фирмата.
#1 | 20.01.2014, 09:45
Публикации: 1884 / 384
1.Прехвърляне дяловете на ЕООД от сина на бащата. 2.Осигуряване на бащата като СОЛ, пък и ако е и пенсионер....
#2 | 20.01.2014, 10:04
Публикации: 186 / 38
За прехвърляне на дяловете - присъствието на сина пред нотариус вече е проблем. А пълномощно - трябва в посолството в Германия - и това е проблем.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група