ДУК и преобразуване в 2013

23.01.2014, 15:25 3624 1

23.01.2014, 15:25
Публикации: 44 / 0
  Здравейте имам ДУК И СЪМ ИЗПЛАТИЛА ЗАПЛАТА ЗА М.12.2013 НА 30.12.2013 НО НЕ СА ВНЕСЕНИ ОСИГУРОВКИТЕ ,ЩЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ПРЕОБРАЗИВАМ СЧЕТОВОДНИЯ РЕЗУЛТАТ И САМО СЪС ОСИГУРОВКИТЕ ЛИ ?
#1 | 23.01.2014, 16:39
Публикации: 2027 / 254
Да, ще трябва , попадате в чл.42 ЗКПО .

   По отношение на данъчното третиране на разходите по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане:

    Данъчното третиране на разходите по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) е в зависимост от необходимостта от извършването им с оглед реализиране на дейността на предприятието. Възнаграждения за управление се начисляват и изплащат на основание сключен договор, който е регламентиран с нормативен акт и с който са определени задълженията и правата на лицето във връзка с управление на дейността на дружеството. Същите участват при формирането на счетоводния финансов резултат, който предвид изискванията на чл. 18 и чл. 22 от ЗКПО е базата за определяне на данъчната основа за облагане с корпоративен данък. При положен труд по управлението на фирмата и съответно издаден документ по реда на чл. 7, ал. 2 от Закона за счетоводството (ведомост, служебна бележка или друг без значение от наименованието) и чл. 10 от корпоративния закон разходът за начисленото възнаграждение следва да бъде признат за данъчни цели. Тук следва да се отбележи, че за целите на Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) правоотношенията, възникващи по силата на договор за управление и контрол, са приравнени на трудови правоотношения по смисъла на § 1, т. 26, б. 'з' от ДР на ЗДДФЛ. Тази норма е от значение единствено и само за целите на данъчното облагане на този вид доходи по реда на ЗДДФЛ.

    Ето защо при приключване на данъчната година и изготвяне на годишната данъчна декларация за 2009 г. дружеството е необходимо да има предвид разпоредбите на чл. 42 от ЗКПО. Съгласно чл. 42 от посочения закон разходите на данъчно задължени лица, представляващи доходи на местни физически лица по ЗДДФЛ, които не са изплатени към 31 декември на текущата година, не се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане. Същото се отнася и за разходите за задължителни осигурителни вноски, свързани с непризнатите разходи за доходи. Тази разпоредба не се прилага за разходите, представляващи:

    1. основно или допълнително трудово възнаграждение, определено с нормативен акт;

    2. доходи на еднолични търговци.

    Непризнатите разходи за доходи и осигуровки се признават за данъчни цели в годината, през която доходът е изплатен, до размера на изплатения доход, а осигуровките са внесени в приход на бюджета.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група