Ще начислявате амортизации, ако сте ги завели по себестойност.Но това противоречи на СС 41.
Повечето колеги, с които съм разговаряла - особено тези, по-възрастните, които са работили или работят в кооперации, правят така.
Аз си падам малко педант. Затова съм завела добичетата по справедлива стойност и не начислявам амортизации. В края на всяка година правя преоценка на животните. Това вече го описвах някъде тука, ама не ми се рови в момента, за да дам линк, затова ще опиша моя опит пак, като моля за извинение, ако ставам досадна за някои.
Всеки месец във фермата се прави замерване на млякото, получено от дадена крава - на 30-ти или на 31-ви мерят млякото, издоено от кравата за деня - при всяко доено. Това се записва в една тетрадка, а аз правя на Ексел таблица, умножавам по броя на дните и получавам горе-долу колко мляко е дала тя за месеца. В края на годината въз основа на тези данни, както и на допълнителни от сорта на : отелвала ли се е през годината, боледувала ли е често и дълго, правя преоценката.
Някои крави се обезценяват, някои повишават своята цена.