Асен Василев: Присъединяването към Шенген и еврозоната са ключови за постигането на по-голям икономически растеж в България

За да успеем да постигнем по-голям икономически растеж в България и да привлечем инвестиции, е необходимо да подобрим инфраструктура в страната и свързаността и да върнем върховенството на правото. Влизането на България в еврозоната и Шенген ще направи тези процеси по-лесни и ще доведе до по-висока производителност. Така министърът на финансите Асен Василев изтъкна по време Софийския икономически форум IV за пореден път важността на приоритетите, заложени от кабинета „Денков“, а именно присъединяването на България към Шенген и еврозоната в най-кратки срокове.

Утре ще бъде представен проектът на бюджет за 2023 година, в който са заложени мерки, за да бъде намален дефицитът до 3%, като в същото време не се ограничават социалните плащания. „Гарантираме, че инвестициите няма да бъдат засегнати и имаме гаранция за високата събираемост на данъците“, заяви министър Василев по време на форума.

В изказването си той обърна специално внимание и на предизвикателствата пред страната за привличането на инвестиции – постигането на върховенство на правото по примера на Румъния, както и изграждане на нова инфраструктурата, която да подобри регионална свързаност. „За по-висока производителност на икономиката е нужно да имаме по-добра физическа инфраструктура - машини, фабрики, пътища и мостове. Ако един ТИР чака на Дунав мост в Русе три дни, това е загуба за бизнеса и той планира по-ниски заплати, по-ниски инвестиции“, подчерта министърът. България има граница от 450 километра по река Дунав и само два моста, което е недостатъчно за икономическото развитие. Влизането в Шенген ще направи по-лесно изграждането на мостове, смята Василев. В момента бизнесът губи 1,5 млрд. лева годишно от такси за трансакции и затова е важно приемането на страната в еврозоната, допълни той.

Не на последно място, ключово България е да работи върху стратегическия анализ и планиране. Той  разказа на участниците във форума, че при избухването на войната в Украйна екип от Министерството на финансите е разработил три алтернативни сценарии и именно доброто планиране е помогнало страната да справи по-добре с икономическите ефекти.