България кани експерти от три държави на българо-турската граница

България очаква експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които и митничари, да наблюдават на място дейностите и да подсилят охраната на външната граница на Европейския съюз с Турция. Премиерът акад. Николай Денков отправи такива покани в лични срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

Разговори за включване на германски митничари в работата на българо-турската граница са водени още при предишното редовно правителство на Кирил Петков. Тогава идеята не е била реализирана поради предсрочното прекратяване на мандата на кабинета, а след това не е била възприета от служебното правителство. Сега поканата за съвместна охрана на границата се разширява, като се включват и други експерти от общо три държави. „Имаме нужда и от експертиза, и от директна помощ при обработването на огромния обем от товари, който минава през България особено след началото на войната в Украйна“, обясни акад. Денков.

„По отношение на включването на митничари от други европейски страни сега предстои министерствата на финансите да уточнят подробностите и да придвижат процеса“, уточни българският министър на финансите Асен Василев, който също се включи в разговора с федералния канцлер Шолц.

Според премиера участието на европейски експерти в охраната на границата е част от решението на проблема с доверието на нашите партньори към България, което към момента е основна пречка пред приемането на страната ни в Шенген. Същевременно ще се работи и по сформирането съвместно с Европол на базиран у нас европейски координационен център, който ще се фокусира върху противодействието срещу организирания трафик на хора.

На двустранните си срещи министър-председателят е разказал също за пилотния проект за засилване на защитата на българо-турската граница, който се реализира съвместно с няколко държави, включително Нидерландия и Австрия. Акад. Денков е разяснил напредъка по приемането на законите, свързани с Шенген.

Пред журналисти в Брюксел премиерът подчерта важната роля на Турция в ограничаването на нелегалната миграция. Той обяви намерението си в най-скоро време да започне разговори по този въпрос със своите турски партньори.

На срещата с германския федерален канцлер Шолц е обсъдена и темата за преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Българската страна е потвърдила позицията си, че очаква да се реализират договорените условия, приети със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 г., преговорната рамка и двустранните протоколи от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 2017 г. Приемането на промени в Конституцията на нашата югозападна съседка би било добро начало в тази посока.