България приключва изпълнението на Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия с 569 подкрепени проекта и 244 партньорства с организации от държавите донори

569 български проекта на обща стойност 210 милиона евро са получили подкрепа от Финансовите механизми на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвегия. От тях 244 са реализирани съвместно с поне един от донорите на програмата – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Тези данни се съдържат в Стратегическия доклад за 2023 г., оповестен по време на Годишната среща за представяне на напредъка в изпълнението на програмата.

„Всички участници положиха сериозни усилия България да се възползва максимално не само от предоставената финансова подкрепа, но и от възможността да почерпим опит и добри практики от нашите партньори. Анализът на постигнатите резултати и въздействието от изпълнените проекти за нас тепърва предстои“, заяви Иван Иванов, директор на дирекция „Централно координационно звено“ (ЦКЗ) в Министерството на финансите, който е и домакин на форума. От своя страна, ръководителят на делегацията на донорите г-жа Торил Йохансен, заместник-директор в Министерството на външните работи на Кралство Норвегия, отбеляза нуждата от повече публичност на резултатите, с оглед очакванията за одобряване на нов програмен период. "В настоящия финален етап на изпълнение на програмата от съществено значение е популяризирането на резултатите и ефектите от подкрепените проекти и създадените двустранни партньорства. Затова наша задача е в навечерието на новия програмен период не само да докладваме резултатите на норвежкия парламент и норвежките данъкоплатци, а да подобрим комуникацията по програмата", заяви Йохансен.

Благодарение на Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия, повече от 95 000 души от уязвими групи у нас са получили подкрепа чрез прилагането на различни инструменти – правна помощ, ранно детско развитие, достъп до култура, стипендии за студенти, учещи в здравни специалности и др. Целта е да се намалят икономическите и социални различия в тези общности, какъвто е основният приоритет за механизмите, става ясно от  данните в доклада.

Други 214 проекта за развитие на гражданско общество са получили подкрепа чрез специално създаден фонд за целта. Благодарение на приложени мерки за преход към екологични практики, годишно България е намалила отделените въглеродни емисии с близо 1000 тона, посочва отчет в доклада.

След годишната среща гостуващата делегация посети в с. Самораново край Дупница създадения там нов пилотен затвор за 400 лишени от свобода. Това е първият затвор, построен в България за последните 60 години, като към него има и учебен център за 100 служители, работещи в системата за лишаване от свобода. Проектът е финансиран по линия на Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия.