Людмила Петкова: Събираемостта на бюджетните приходи е от ключово значение за доброто управление на държавата и за защита на нейните фискални интереси

„Днес назначих за директор на Агенция „Митници“ Георги Димов, който беше досегашен заместник изпълнителен директор на НАП. Основната задача на новия директор на Агенция „Митници“ е с доказаните си експертни и ръководни качества да пренесе добрия опит и практики от НАП в митници, с цел повишаване събираемостта на приходите, както и да се осигури плавният преход по вливането на двете приходни агенции в Единна агенция за приходите, и не на последно място да се внесе спокойствие в системата“ – това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова на пресконференция в Министерството на финансите, на която представи ръководството на двете приходни администрации. Румен Спецов запазва поста си на изпълнителен директор на НАП, както и останалите членове на ръководството на приходната агенция. Тъй като събираемостта на приходите и изпълнението на бюджета са приоритет за министър Петкова, тя подчерта, че НАП и АМ, както и бюджетните дирекции, остават на пряко нейно подчинение.

Петкова акцентира върху това, че събираемостта на бюджетните приходи е от ключово значение за доброто управление на държавата и за защита на нейните фискални интереси и затова е важно всички дължими мита, данъци и осигурителни вноски да постъпват своевременно в бюджета.

Людмила Петкова направи уточнение за състоянието на финансите на държавата, като информира, че по данни на Българската народна банка нивото на фискалния резерв по сметки в БНБ и банки към 8 април е в размер на 6,7 млрд. лева. От тази сума 4 млрд. лв. са средствата на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, т.нар. „Сребърен фонд“, и всъщност разполагаемите парични средства са 2,7 млрд. лева. Вицепремиерът Петкова коментира, че днешните данни, представени от бившия министър на финансите Асен Василев за фискален резерв от 9,9 млрд. лв., са данни към 29 март. Тя припомни, че в периода от 29 март до 8 април са извършени плащания в размер на 1,6 млрд. лв. по Постановление на Министерския съвет № 63/ 27.03.2024 г. за придобиване от държавата чрез министъра на енергетиката на вземания на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД. Към сумите 6,7 млрд. лв. и 9,9 млрд. лв. не са включени вземания в размер на около 2,0 млрд. лв., представляващи очаквани бъдещи постъпления от Втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Сумата реално ще постъпят в бюджета след изпълнение на всички етапи и цели, които се изискват.

На този фон Людмила Петкова анонсира, че следващата седмица ще представи по-подробен анализ.

 

Новият директор на Агенция „Митници“ Георги Димов притежава висше образование по специалността „Икономика и управление на търговията“, придобита в Университета за национално и световно стопанство. В периода от 1998 г. до началото на 2012 г. е бил служител в системата на приходната администрация, заемайки различни експертни и ръководни позиции, основно в структури с контролни функции. След това работи в частни компании във финансовия сектор. Основните ангажименти и отговорности на Димов са били свързани с анализ на данъчни липси от ДДС, разследване на организирани измами, оценяване на риска в търговски сектори, осъществяване на предварителен, текущ и последващ контрол. В периода 14.05.2021 г. – 12.12.2022 г. и от 08.06.2023 г. до настоящия момент е бил заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.