Министър Василев: Има политическа воля България да стане част от еврозоната

„Активната част от обществото иска България  да се присъедини към еврозоната, бизнесът също го иска. Ние сме свързани с еврото, както и преди това с германската марка, чрез Валутния борд от десетилетия,“ заяви министърът на финансите Асен Василев по време на седмото издание на годишната среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с чуждестранните посланици. Министър Василев беше категоричен, че в България има силна политическа воля за присъединяване на страната в еврозоната.

Със срещата Форумът цели да предостави широка платформа за диалог между различни сектори по актуални въпроси за развитието на страната. Дипломатически партньор тази година беше Н.П. Алехандро Поланко, посланик на Испания – страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС от 1 юли 2023 г. Основните акценти на събитието бяха както  предстоящото членство на България в еврозоната и Шенген, така и и приоритетите на Испанското председателство и привличането на инвестиции в България.

По време на изказването си министърът на финансите Асен Василев направи цялостен анализ на състоянието на европейската икономика, като очерта основните предизвикателствата пред Европа – баланс между цените на енергията и Зеления преход, отваряне към нови, по-ефективни бизнес модели и имиграционна политика, базирана на привличането на таланти. В този контекст според финансовия министър правителството трябва усилено да работи за осигуряване на конкурентна цена на енергията, за да осигури конкурентно предимство на нашата икономика.  Трябва да работи за промяна на българския миграционен модел, а именно да се опитва да привлича млади хора, особено в областта на информационните технологии. България следва да заложи на промяна на образователната си система, за да осигури развитие на уменията у децата, както и да работи за създаване и привличане на иновации и бизнеси с висока добавена стойност.