Министърът на финансите Асен Василев: Забраната за внос на украинско зърно до момента е нанесла щети за 146 млн. лв. на хазната

„Забраната на внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска от Европейската комисия, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв.  от невнесен ДДС. До края на годината очакваме, ако се продължи тази забрана, щетите да са по около 40 млн. лв. на месец“. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на брифинг след редовното заседание на Министерския съвет. „С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща по-скъпи хляб, брашно, олио, фуражи, млечни и месни продукти, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал печалба от 2,5 млрд. лв.“, обяви той. 

Министър Василев представи подробно икономическите и финансовите аспекти от наложената забрана. През 2022 г., когато вносът на украинско зърно е разрешен, приходите от производството на зърнени култури са 9,976 млрд. лв. Декларираната печалба от сектор „зърнопроизводство“, за която са платени данъци, е 2, 507 млрд. лв. За сравнение, през  2021 г. приходите са в размер на 7, 965 млрд. лв., а печалбата е 1, 862 млрд. лв. Отделно секторът е основен ползвател на субсидия по линия на освобождаването на горивата от акциз, като загубата за хазната от невнесения акциз е 100 млн. лв. Субсидията, която държавата е дала към всички селскостопански производители, основната част към сектор „зърнопроизводство“ за 2022 г. е 1,6 млрд. лв., а за 2023 г. е 1,96 млрд. лв, от които 890 млн. лв. са европейски средства, а 1,07 млрд. лв. – средства от националния бюджет.

„Отговорното решение в полза на всички български граждани, което взе кабинетът, е България да не подкрепи удължаването на забраната и да се освободи вносът така, както беше миналата година, за да може всички да ядем по-евтини храни и да се генерират приходи в хазната“, подчерта финансовият министър. Ако има производители, които наистина биха били поставени пред трудности и биха излезли на загуба, ще получават целеви помощи, заяви Асен Василев.