Министърът на финансите Асен Василев ще участва в заседание на Съвета ЕКОФИН

Министърът на финансите Асен Василев ще вземе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) на 14 юли 2023 г. в Брюксел.

На срещата ще се проведе дискусия по предложението за коригиран пакет за следващото поколение собствени ресурси на ЕС. Ще бъдат обсъдени финансовата помощ за Украйна в контекста на ревизията на многогодишната финансова рамка, реформата на Митническия съюз, както и измененията на плановете за възстановяване и устойчивост на Франция, Словакия, Ирландия и Малта.

В Брюксел министър Василев ще проведе двустранни срещи с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, с финансовите министри от групата държави членки в Европейската инвестиционна банка, както и с финансовите министри на Чехия - Марек Мора, Литва - Гинтаре Скайсте и Румъния - Марсел-Йоан Болос. Предвидени са разговори с Никлас Вайкман, министър за финансовите пазари на Швеция, и с Емануел Мулан, генерален директор на трежъри на Франция.