Министерството на финансите отвори вратите си за „Мениджъри за един ден“

Министерството на финансите беше част от инициативата на Джуниър Ачийвмънт България „Мениджър за един ден“. Теодора Джамбазова, Петър Генов и Мартин Наков станаха младши заместник-министри за един ден.

Тримата имаха възможност да се запознаят със структурата и дейността на финансовото министерство. Преживяха един реален работен ден на заместник-министър на финансите, изпълнен с много ангажименти и срещи, свързани с процесите на създаване на държавния бюджет, значението на финансовата грамотност за подобряване на икономиката и участието на министерството и България в процеса на вземане на решения в ЕС.

Работният ден на Теодора, Петър и Мартин стартира със среща с Росица Велкова и Андрей Цеков, заместник-министри на финансите, и Таня Георгиева, главен секретар. Срещата продължи с тайните на създаването на държавния бюджет, които им бяха разкрити от Добрин Пинджуров, директор на дирекция „Бюджет“.

След това младежите обсъдиха с Калоян Симеонов и Снежанка Колева от дирекция „Регулация на финансовите пазари“ процесите на вземане на решения в ЕС, дигиталните и зелени финанси, банковите и небанковите услуги и как всеки да управлява успешно парите си.

В края на работния си „мениджърите за един ден“ в Министерството на финансите споделиха с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че са силно впечатлени от екипа на МФ и са решени да трупат знания и опит в областта на финансите. А той ги запозна с някои от първите държавни бюджети, с натоварената си програма и неотложните теми и задачи, които изпълват ежедневието на Министерството.