Развитието на двустранните икономически отношения обсъдиха заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова и посланикът на Република Турция Мехмет Саит Уянък

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова и посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Мехмет Саит Уянък обсъдиха възможностите за засилване на икономическото сътрудничество и стимулирането на инвестициите между двете страни.

Вицепремиерът Петкова акцентира върху разширяването и модернизацията на граничните контролно-пропускателни пунктове между Република България и Република Турция и осигуряването на инфраструктурна свързаност, включително и по отношение на железопътния транспорт с международните и европейски трансгранични коридори. Модернизацията на трите ГКПП с Република Турция ще бъде част от цялостна национална концепция за развитие на ГКПП в страната, чиято основна цел е стимулиране на икономическата активност и създаване на по-благоприятна бизнес среда, както и за улесняване преминаването на гражданите през границите на страната.  

Н. Пр. Мехмет Саит Уянък изрази готовност за координация и съвместни действия, които ще допринесат за икономическото развитие на двете съседни страни и ще стимулират двустранните инвестиции. На срещата беше подчертано, че преките инвестиции на турски фирми в България са в размер на 2,5 млрд. лева. Интересът за развитие на бизнес е голям и трябва да бъде засилено икономическото сътрудничество между двете държави, което ще доведе до стимулиране на инвестиционната активност и повишаване на икономическия растеж.