Република България се присъединява към Съвместно изявление относно общ ангажимент за въвеждане на CARF

Република България, заедно с още 47 други юрисдикции, в това число почти всички държави членки на Европейския съюз, се присъединява към Съвместно изявление относно общ ангажимент за въвеждане на международните правила за автоматичен обмен на информация между данъчните администрации за криптоактиви – „Рамка за предоставяне на информация за криптоактиви“ (Crypto-Asset Reporting Framework, CARF), разработени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и одобрени на 26 август 2022 г. Присъединяването към изявлението е одобрено с решение на Министерския съвет на 1 ноември 2023 г.

Подкрепата за съвместното изявление от страна на Република България е сигнал за ангажираността на страната ни с дейността на ОИСР и борбата срещу заобикалянето на данъчното облагане, както и демонстрира постоянството и последователните ни усилия за пълноправно членство.

Днес, 10 ноември 2023 г., 48 юрисдикции от цял свят публикуват съвместното изявление в подкрепа на бъдещото въвеждане на CARF, което се предвижда да се осъществи до края на 2025 г.:

Collective Engagement to Implement the Crypto-Asset Reporting Framework

Общ ангажимент за въвеждане на Рамка за предоставяне на информация за криптоактиви