Уточнение: Кадровите промени в Агенция „Митници“ и АДФИ са съгласувани с премиера

По повод изявление на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов относно съгласуване на предприетите кадрови промени в Агенция „Митници“ и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) уточняваме, че министърът на финансите Асен Василев е съгласувал назначаването на Петя Банкова за директор на Агенция „Митници“ и на Илка Димова за директор на АДФИ с министър-председателя академик Николай Денков. Съгласно действащото законодателство, тези назначения се извършват от министъра, съгласувано с премиера.

Според чл. 9, ал. 1 от Закона за митниците, Агенция "Митници" се ръководи и се представлява от директор, който се назначава и се освобождава от министъра на финансите, съгласувано с министър-председателя. Заместник-директорите на Агенция "Митници" се назначават и се освобождават от министъра на финансите по предложение на директора на Агенцията (чл. 9, ал. 3 от ЗМ).

Съгласно чл. 9, ал. 1 от Закона за държавната финансова инспекция, АДФИ се представлява и ръководи от директор, който се назначава от министъра на финансите,  съгласувано с министър-председателя, по трудово правоотношение за срок от 4 години. Директорът на агенцията се освобождава от министъра на финансите, съгласувано с министър-председателя.

Министърът на финансите не е извършвал кадрови промени, които изискват санкция на Народното събрание.