Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова: „Планът за възстановяване и устойчивост на България е един от най-зелените в Европа“

„Мерките в подкрепа на целите в областта на климата съставляват повече от 60 % от общия размер на отпуснатите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) средства. Реформите и инвестициите, включени в него, имат потенциала да допринесат за декарбонизацията на икономиката чрез засилено производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници, повишаване на енергийната ефективност, изграждане на устойчива пътна и железопътна инфраструктура за транспорт с нулеви емисии, както и развитие на устойчиво селско стопанство и управление на водните ресурси.“ Това заяви заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова по време на форума „Зелена трансформация 4.0. Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“.

Петкова изтъкна, че тепърва предстои да бъдат представени приоритетите на новата Европейска комисия, включително и за изпълнението на политиките на Зелената сделка. „Зелената програма на ЕС трябва да продължи да бъде основен приоритет, с възможност за по-широка перспектива, насочена към конкурентоспособност, икономически растеж и стратегическа автономност,“ допълни министърът на финансите. Според нея в този процес следва да бъдат отчитани и съществуващите различия, възможностите, административният капацитет и нуждите на отделните държави и на отделните сфери на бизнеса, защото само по този начин ще се гарантира, че преходът към климатична неутралност е социално устойчив, насърчавайки икономическото развитие във всички региони.

За държавите от Централна и Източна Европа, и по-специално България, става все по-отчетлива необходимостта от навременни и целенасочени инвестиции, беше категорична Петкова.  В областта на зеления преход нашата страна е сред държавите, изправени пред редица предизвикателства при наличие на електропроизводство, базирано на въглища, което предоставя базова енергия, разчитаща на местен ресурс. Въпреки това усилията са насочени към нови възможности, предоставени от наличните за зелен преход  финансови средства, които следва да бъдат инвестирани разумно и навременно, отбеляза министърът на финансите.

Заместник министър-председателят Людмила Петкова обясни, че новият момент при реализирането на зеления преход е обвързването на изпълнението на инвестициите с реформи, като служебното правителство e ангажирано и обръща все по-голямо внимание на ефекта от климатичните промени и разходите за адресирането им на национално ниво. Тя изрази мнение, че България ще трябва да засили още работата за идентифициране на конкретните инвестиционни нужди и да изгражда експертиза за разработване на зелени проекти. Вицепремиерът беше категорична, че за финансирането и постигането на целите на зеления преход у нас са необходими силна подкрепа от институциите и административен капацитет, разполагаем капитал, изразяващ се в подходящи финансови инструменти за пазара, инвестиции в знания и информирано съдържание за всички заинтересовани страни в процеса, с цел по-дълбоко осъзнаване на нуждите от зелен преход.