Заместник-министър Мартин Дановски участва в неформална среща на министрите, отговарящи за Кохезионната политика на ЕС

Заместник-министърът на финансите Мартин Дановски взе участие в неформалната среща на министрите, отговарящи за Кохезионната политика на ЕС. На форума в Будапеща бяха проведени обсъждания за засилване на ролята на Кохезионната политика в подкрепа на мерките, осигуряващи възможност на европейските граждани да запазят правото си да останат и да се реализират в регионите си - заетост, здравеопазване, образование, социално включване, подходяща инфраструктура и свързаност.

Българският финансов заместник-министър подчерта необходимостта от включване на целите на демографския преход в Кохезионната политика още на етап планиране. Помощта от ЕС трябва да бъде достатъчно интензивна и целенасочена, особено за по-слабо развитите и изпитващи трайни структурни предизвикателства региони. В тази връзка Мартин Дановски посочи, че териториалният подход и подпомагането на регионални и местни стратегии за интегрирани инвестиции са изключително добра възможност. Те включват подобрена координация и допълняемост на секторните политики и наличните инструменти за финансиране, което ще доведе до конвергенцията на регионите чрез мерки в регионална свързаност и подобряване на достъпа до качествени публични услуги, в т.ч. развитието на социална, образователна и здравна инфраструктура. Заместник-министърът на финансите акцентира върху продължаването на усилията за реформи и инвестиции, насочени към развитие на предприемачеството и иновациите, увеличаване на производителността на труда и стимулиране на политиките за заетост и образование.   

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че Кохезионната политика трябва да запази дългосрочните си цели за балансирано и устойчиво териториално развитие на общността. В същото време те алармираха, че ако демографските предизвикателства не бъдат решени, ще доведат до задълбочаване на различията между регионите на ЕС в дългосрочен план.

Основните елементи от дискусията ще бъдат включени в подготовката на Заключения на Съвета на ЕС, които министрите се очаква да одобрят на  28 ноември 2024 г. в рамките на Съвет „Общи въпроси/Кохезия“.