Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Устройствен правилник на Агенцията по заетостта

С проекта на Постановление се предлага приемането на нов Устройствен правилник на Агенцията по заетостта, с оглед на настъпили промени в нормативната уредба и необходимостта от прецизиране на функционалните задължения на административните звена в Агенцията по заетостта.

През периода 2016-2023 г. основният закон, съгласно който Агенцията по заетостта е създадена и функционира – Закона за насърчаване на заетостта е бил изменян и допълван 12 пъти, с което на агенцията са възложени допълнителни функции и дейности, свързани с идентифициране и активиране на икономически неактивни лица, проучване и анализиране на трудовите ресурси в страната и поддържането на регистър на трудовите ресурси, предоставянето на услуги по насочване към процедури за валидиране на професионални знания и умения и др.

Нормативни промени, свързани с достъпа до пазара на труда на чужди граждани са настъпили в Закона за чужденците в Република България, Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, Правилника за неговото прилагане и други, чрез които са вменени нови, изменени са или са отпаднали функции на Агенцията по заетостта.

Допълнителни функции и изпълнение на нови услуги са възложени на териториалните поделения на агенцията, поради извършени промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с прием на заявления за парични обезщетения при безработица в дирекции „Бюро по труда“.

Промени в дейността на агенцията се налагат и с оглед изпълнение на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 -2027, по която Агенцията по заетостта е един от основните конкретни бенефициенти, както и Националният план за възстановяване и устойчивост, по който агенцията има одобрен проект и е основен партньор по компонент 2 от проект на Министерството на труда и социалната политика.

Настоящата структурата и функционалните характеристики на отделни административни звена, водят до затруднения в оперативното изпълнение на функциите и задачите на агенцията, поради което се налагат промени в нейната организационна структура. Предлага се нова структура на дирекциите както в общата, така и в специализираната администрация на агенцията.

С проекта на Постановление се предлага прецизиране на функциите на административните звена в агенцията, с оглед привеждането им в съответствие с действащата нормативна уредба, подобряване на координацията между отделните структурни звена и оптимизиране на административния капацитет при изпълнение на дейността на агенцията.

Ефективното изпълнение на задълженията на служителите в преструктурираните дирекции ще бъде осигурено чрез преразпределение на числеността на администрацията в рамките на общата щатна численост на агенцията.



Дата на откриване: 30.3.2023 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 2.5.2023 г.