Проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане

С приемането на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП) се гарантира прилагането на направените промени в Закона за социално подпомагане от влизането му в сила от 01.06.2023 г.  

Новият модел предвижда трансформация на системата за подпомагане, насочена към разширяване на достъпа и увеличаване на размера на помощите, както и тяхната регулярна актуализация. По този начин се осигурява по-ефективна социална защита на нуждаещите се от подкрепа на държавата. Размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента

Акцентът се поставя върху включването на подпомаганите лица на пазара на труда, като се дава приоритет на насърчителните мерки, а рестрикциите се смекчават. Предвижда се намаляване на административната тежест при подаване на заявление-декларация за подпомагане от заинтересованите лица.

Приемането на нормативните промени ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи, залегнала и в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.



Дата на откриване: 24.3.2023 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 24.4.2023 г.