Борбата с измамите – акцент в четвъртия брой на информационния бюлетин на НОИ за 2019 година

Опитите за злоупотреби, с които да бъдат извлечени облаги от социалните системи, ескалират не само у нас, а и по света. Борбата с тях на всички нива е акцент в брой 4 на информационния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2019 г., който вече е достъпен на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg) в рубриката „За потребителя”/“Информационни материали”.

Опитите за измами в пенсионните производства и начините за превенция от страна на НОИ са обект на две публикации, в които фигурират и конкретни казуси. Други два материала са посветени на идентифицирането и превенцията на измамите, укриването и грешките в условията на технологичния напредък – темата бе основна и по време на Световния форум на Международната асоциация за социално осигуряване (МАСО), където бяха представени 37 практически препоръки към институциите, администриращи програмите за социално осигуряване.

Това издание на бюлетина предлага още експертни анализи на разходите на държавното обществено осигуряване през 2020 г., на реализацията на програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ през 2019 г., на актуални пенсионни реформи в страни от Европейския съюз. Традиционно за това време на годината е представянето на резултатите от проучване за удовлетвореността на клиентите от електронните услуги на НОИ.