Делегация от Молдова посети НОИ

От 24 до 28 февруари 2014 г. Националният осигурителен институт (НОИ) бе домакин на работна среща между представители на института и делегация на Националната служба по социално осигуряване на Република Молдова(CNAS), водена от нейния президент – г-жа Мария Борта.

През първия ден от посещението си молдовските експерти се срещнаха с ръководството на НОИ. Управителят г-н Бисер Петков приветства гостите и изрази задоволството си, че визитите между двете институции вече са се превърнали в добра традиция и обменът на полезна информация ще продължи и за в бъдеще. Той запозна молдовските колеги с административния профил на института и обсъди с тях въпроси от взаимен интерес, свързани с развитието на социално-осигурителните системи на двете страни.

В рамките на своята визита експертите от Молдова бяха запознати с актуалните промени в пенсионното законодателство на Република България и с дейността на НОИ в областта на европейските регламенти и международните договори. Специално внимание беше отделено на информационните системи на института и предлаганите електронни услуги. Молдовската делегация посети териториалното поделение на НОИ в гр. Благоевград, където се запозна с организацията на работа по обслужване на клиентите. Гостите проявиха интерес и към дейността по профилактика и рехабилитация.

Посещението на делегацията на Националната служба по социално осигуряване на Република Молдова у нас е в рамките на подписаното споразумение между НОИ и CNAS за съвместна дейност в сферата на държавното социално осигуряване.