Изплащането на пенсиите и допълнителните суми към тях започва на 7 април и е удължено до 23 април

Изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък).

Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, предварително обявен във всяка една от тях. Графикът обхваща периода до 16 април, допълнително между 21 и 23 април включително ще бъдат изплащани пенсиите на пенсионерите, които не са успели да получат пенсиите си преди Великден.

В изпълнение на Постановление на Министерския съвет, заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40,00 лв. на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2020 г., е в размер до 363,00 лв. включително. За тази цел правителството ще отпусне допълнителни 49 840 000 лв. лева на бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

Във връзка с обявеното извънредно положение в пощенските станции ще бъде създадена организация за приоритетно обслужване на клиенти над 60 години от началото на работното време до 12:00 часа. За да се избегне струпването на хора, е препоръчително клиентите под тази възраст да посещават клоновете на „Български пощи“ ЕАД извън този времеви диапазон.

С цел опазване на тяхното здраве и това на служителите клиентите трябва:

В случай че клиент е възпрепятстван да посети пощенската станция за получаване на пенсията си, за периода на въведеното извънредно положение „Български пощи“ ЕАД предоставя възможност за:

Преводите на априлските пенсии по платежните сметки на пенсионерите, които получават парите си чрез доставчици на платежни услуги, лицензирани от БНБ, и клонове на доставчици на платежни услуги, осъществяващи дейност на територията на страната/банките, ще бъдат извършени на 7 април 2020 г.