Над 240 души посетиха българо-германските консултационни дни в Дюселдорф

Над 240 души получиха персонална консултация по пенсионни въпроси по време на поредния кръг от традиционните българо-германски консултационни дни, домакин на който беше германския град Дюселдорф.

В рамките на три дни експерти от Националния осигурителен институт (НОИ) и колегите им от Съюза на германското пенсионно осигуряване отговаряха на въпроси, свързани с правилата за пенсиониране в двете държави и условията за пренос на осигурителни права в рамките на Европейския съюз.

По време на проявата четири съвместни екипа от специалисти предоставяха консултации по конкретни лични казуси и информираха лицата за необходимите документи, които те трябва да представят пред компетентните институции. Експертите разясняваха съществуващите процедури в пенсионното производство и спецификите на пенсионирането в зависимост от условията, при които е упражнявана трудовата дейност. На всяко заинтересовано лице беше предоставена индивидуална информация за датата, на която според действащото законодателство ще придобие право на пенсия, както и какъв е осигурителният стаж, който следва да е придобило към посочената дата.

От своя страна, посетителите изразиха удовлетворението си от предоставената експертна помощ и от получената информация. Те оцениха съвместните консултации като добра възможност да се запознаят с настъпилите промени в националните законодателства и да се уверят, че необходимите им документи са попълнени коректно. Според тях, възможността за персонална консултация относно правилата за пенсиониране едновременно съгласно българското и германското законодателство им спестява много време и усилия.

Българо-германските консултационни дни се организират от НОИ и Съюза на Германското пенсионно осигуряване. Събитието има повече от 10-годишна история, като за това време са предоставени повече от 10 000 консултации. Последното му издание се проведе в средата на май т.г. в Пловдив, където бяха консултирани близо 300 лица.