Управителят на НОИ се срещна с представители на пенсионерски организации

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов и експертен екип на института се срещна с представители на Националния комитет по проблемите на възрастните хора, който обединява Съюз на пенсионерите 2004 – обединени, Българска асоциация на пенсионерите – обединени, Национална инициатива „Социална солидарност“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите.

Тези организации солидарно представиха пред специалистите от НОИ пакет от идеи за преизчисляване на пенсиите, съпроводено с преразглеждане на минималната пенсия за изслужено време и възраст и на прилагания максимален размер за получаваните една или повече пенсии, както и за осигуряване на източници за повишаване на приходите във пенсионните фондове на държавното обществено осигуряване.

От своя страна Ивайло Иванов разясни хода на актуалната бюджетна процедура и стъпките за предвиденото осъвременяване на пенсиите по т. нар. „швейцарско правило“ от 1 юли 2020 г., което би било 6,6 процента при сегашните допускания за стойностите на инфлацията и нарастването на средния осигурителен доход за страната за предходната година. „Мнозина смятат, че е необходимо повишаване на пенсиите по пътя на преизчислението им, но на каква база това може да стане е въпрос на финансови разчети и възможности на бюджета“, обобщи Иванов, като се ангажира анализите и изчисленията на НОИ по темата да бъдат на разположение на пенсионерските организации.