Различно е администрирането на таси на ДСП, което е местна дейност и ДЦВХ (ДЦД) и други, които са делегирана от държавата дейност. В първия случай (ДСП) таксата се определя с наредбите за администрранена местни такси и цени на услуги на общините. Събира се или директно от общината или чрез ДСП като прихода посъпва в съответната община по вид плащане 44 80 05.
При социални услуги - делегирани от държавата дейности таксте се събират от социалното заведение и се внасят по сметка на фонд "Социално подпомагане". Има конкретна банкова сметка (IBAN) по който се васят тези такси, ако има необходмост пишете тук и ще я публиквам допълнително тъй като в момета (у дома) не разполагам със сметката. :)
Важно е също, че при социалните услуги - делегирана държавна дейност таксите се внасят по сметка на фонда до 26-то число на месеца. Подава се и информация (справка) за събрани и внесени такси във фонда.
Приятна вечер!
ДДС приключването се прилага аналитично на това в реалния сектор. Създайте аналитичнос на сметка 4511 примерно 4511 1 ДДС от покупки, 4511 2 ДДС от продажби, 4511 8 ДДС за възстановяване и 4511 9 ДДС за внасяне. Може да ползвате и друга номерация на аналитични сметки (няма конкретно условие за това). При приключването по този начин се натрупва малко в обороти на синтетично ниво на сметка 4511 но резултата следва в края на месеца да е ДДС-то за внасяне или възстановяване по декларацията. Иначе 4511 може да се прила и само на синтетично ниво без дономериране на сметката, но при по сериозен оборот може да създаде объркване :)
Успешна работа!
не става ясно защо искате да изчистте оборотите. Има начин, ама дали пък не трябва да ги има. Дайте подробности за да можем да помогнем :)
4
Бюджет » Re: сметка 9200
28.02.2012, 18:56
По сметка 9200 се отчитат поетите ангажименти. Накратко казано кредита на сметката е ангажимента по договор (документ), а дебита е когато ангажимента (части от него) е платен или е извършена досавка. Т.е. кагото има плащане или балансово начислено задължение закриваме условното задължение по 9200. Няма логика едно и също задължение да е и условно (по 9200) и безусловно (например по 4010). Сметка 9200 е салдова в края на годината, т.е. не се закрива годишно. Аналитично всеки заведен ангажимент се закрива с поледното плащане или с досавка. Ако се изпълни договор под договорената стойност, т.е. под тази заведена като ангажимент разликата се сорнира (червено сорно), така че размера да е до реално изпълненото.
Приятна вечер :)
Да полага Ви се работно облекло. Няма обвързаност между облеклото и периода, в който постъпвате на работа, когато то се дава по Наредбата за лични предпазни средства или по тази за раб.облекло. Може единствено в КТД или друг вътрешнонормативен акт да е записано някакво ограничение в тази връзка, но то няма законова обоснованост. Единствно облеклото, получавано от държавните служители по ЗДС е регламентирано а календарна година и се полага пропорционално, ако служителя няма пълна година .