irenabrili, сметкоплана всеки си го изготвя както му е удобно. Преди....доста години /поне 10 години/ с/ка 207 беше "Разходи за придобиване на ДМА". От някъде 5 години има нов примерен сметкоплан, мисля че беше на Душанов и там с/ка 613 е "Разходи за придобиване на ДМА", а с/ка 207 е "Транспортни средства".
Аз също работя по "новата версия" и при мен така са заведени сметките.
Относно къде намира отражение с/ка 613, по която са набрани разходите за активи в процес на изграждане, то в:
* Баланса има перо - Предоставени аванси и ДМА в процес на изграждане.
* ОПР - в раздел ПРИХОДИ има:
Разходи за придобиване на активи по стопански начин.
Тук ще отбележа, че ако сметка 613 не ти кореспондира с гр. 60 няма да има записвания. Зависи как са ти настройките на програмата.
*СПРАВКА ЗА РАЗХОДИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ДЪЛГОТРАЙНИ МАТЕРИАЛНИ АКТИВИ ще си попълнеш необходимите данни
*Справка за нетекущите /дълготрайните/ активи трябва също да отразиш набраните суми.
В ПАРИЧНИЯ ПОТОК се посочват единствено кореспонденциите по сметки от гр. 50 /каси, разплащателни сметки.../.
Не знам от къде и дойде на Иренчето в предходната тема "Разходите за придобиване на ДМА не се включват в ОПР, а в ОПП се посочват на ред 61541 в колона "плащания". " ???
Ако по тези фактури е имало плащане то в ОПП ще бъде разгледана кореспонденцията 401/501 или 503 в зависмост от това как е станало "плащането" и ще бъде дадено в колона "плащания" на ред "Парични потоци, свързани с търговски контрагенти". Ноооооо е възможно към 31.12.2011 г. не всички фактури да са изплатени и тогава няма да се включат ама хич в ОПП-то.
Така че, това за паричния поток хич не се шашкай, че не попада там с/ка 613, то там не и е и мястото.