Питам,защото и аз точно не съм наясно със ситуацията.Дано описвайки случая с ваша помощ да достигна до правилното решение.
Българско ф.л. е регистрирано като св.професия.Извършваше услуги на фирми от Великобритания и се осигуряваше като самоосигуряващо се лице.През м.07 ми се обади и каза да му спра осигуряването като самоосигуряващ се,защото са го назначили по ТД в Лондонска фирма и там ще го осигуряват по тяхното законодателство.От 01.08.2015 подадох Окд5 за спиране на осигуряването и подадох декл.7 за здравните осигуровки.
Имал е намерение да се премести с цялото си семейство в Лондон,но нещо не са се получили нещата и днес ми се обади пак да му подам Окд 5 за възобновяване на осигуряването.
До тук всичко е ясно, обаче доколкото разбрах няма да има никаква дейност от св.професия, само ще получи суми от предишните месеци като такъв. Освен това получава от време на време и малки суми -за авторско право от едно Лондонско издателство за написана от него книга-но доколкото знам,тези суми не подлежат на осигуровки.Ще продължава да се води по ТД в Лондонската фирма,но ще работи за тях от България.
При тази ситуация трябва ли да се самоосигурява като самоосигуряващ се в България?Като няма да има работа като св.професия,да не се окаже,че не е трябвало да се осигурява?