Здравейте,
Работя в Чехия вече повече от три години през агенция. Отделно имам и непостоянен трудов договор, но е толкова непостоянен, че последните 6 месеца абсолютно никаква работа и доход не е имало. Но доход е имало в редките случаи, когато са ми възлагали работа.
И двата договора са срочни и свършват на 30.06.2019. Имам възможността да подновя, но не мисля този път да го правя.
Имам няколко въпроса:
1. Срочните договори приключват ли по взаимно съгласие или има друг член, който упоменава, че договорът е изтекъл (и все пак, по мое желание не е подновен)?
2. В България бих ли вземал добро обезщетение?
3. В Чехия също е възможно да получа обезщетение за безработица, но езикът ми е все още бариера и не съм сигурен дали ще мога да се оправя с бюрокрацията. Тук дават 2 месеца по 65%, два по 50% и един по 45% в случай, че не напусна работа по взаимно съгласие или 45% за тези 5 месеца, ако е по взаимно съгласие. Какви биха могли да са тези проценти и за какъв период в България при моя случай?
4. Трябва ли да изисквам документи от тук в случай, че е по-добре да се завърна в България?
4.1. Ако тези документи се изготвят бавно, а трябва да се върна до 7 дни в България, ще изпусна ли шанса си за обезщетение?
4.2. Ако документите се пращат онлайн между съответните бюра (и съм чувал, че става за няколко месеца дори), през това време ще съм както безработен, така и без обезщетение, така ли? А ако почна през това време работа? Или накрая ми кажат, че ще вземам 7лв. на отработен ден?
Малко офтопик и вероятно глупав въпрос, но за периода, в който се взема обезщетение, здравните ми осигуровки на червено ли ще са? Тоест, ще трябва ли да се плащат? На 22 съм и тепърва се сблъсквам с подобни казуси.
Искам да си преценя кой от двата варианта - дали да остана тук или да се върна в България, ще е по-добър като цяло. Надявам св въпросите не са ви се сторили досадни.
Благодаря ви за помощта!