Здравейте! Аз не съм счетоводител и в никакъв случай не искам да прескоча услугите на такъв,
За съжаление много малко от тях са запознати с онлайн продажбата на дигитални продукти, затова целта на въпроса ми е по-скоро да намеря такъв
При продажба на дигитални продукти в интернет платформа /регистрирана в ЕС/, която начислява ДДС на купувачите , според страната им на местоживеене, и след това го превежда в съответната страна от ЕС. Към продавача се превежда сума след удържане на определена комисионна,
въпросите са ми следните :
- необходима ли е регистрация по ДДС на продавача
- при сума по-малка от 10 000 Е годишно, необходимо ли е да извърша регистрация като ЕТ или ЕООД, или мога да заплащам данък печалба, като физическо лице?
-необходимо ли е да начисля отново ДДС в Б-я
Вариант 1
- продукта струва 10 Е - платформата го продава за 8,40 + 1,60 ДДС на купувач от Германия, 1,60Е превежда в Германия, от 8,40 си удържа комисионна /примерно 40%/и ми превежда 5,04 Е, На тези 5,04 Е дължа ли 20% ДДС в България
Вариант 2
- продукта струва 10Е - платформата го продава за 12Е във Великобритания , 2 Е превежда на Великобритания, удържа си комисионна /отново 40%/ от 10Е и ми превежда 6 Е. Дължа ли ДДС
в България и нужна ли е регистрация по ДДС