Безсрочен договор вместо заместване

20.05.2024, 21:57 510 4

20.05.2024, 21:57
Публикации: 6 / 0
Здравейте. Става дума за назначаване на нов служител с цел заместване на колежка, която излиза по майчинство. Сключването на срочен договор по заместване автоматично прехвърля към новия човек условията, при които е работил старият, в това число размера на възнаграждението. Вместо това работодателят решава да сключи безсрочен договор при съвсем други условия. И когато му дойде времето, да го прекрати.

Въпросите ми са:

1) Може или не може?
2) Плюсове и минуси на такъв вариант.
#1 | 20.05.2024, 22:09
Публикации: 9538 / 1621
1. Може да се сключи безсрочен ТД за същото работно място, което е заемал отсъстващия. Никакъв проблем.
2. Плюсовете са за новия работник - назначен е на безсрочен договор. Плюс за работодателя е че си има втори работник за същата длъжност и когато старият се върне-  ще си има двама. Минусите са основно за работодателя - при завръщането на стария работник няма да може да прекрати договора на новия на основание чл.325, ал.1, т.5 (със завръщане на титуляра)

Сключването на срочен договор по заместване автоматично прехвърля към новия човек условията, при които е работил старият
Никъде няма точно такова изискване. Тъй като става въпрос за определена длъжност, то е ясно, че поне длъжностната характеристика трябва да е същата. Но нищо не пречи да се договори различна заплата или различно работно време. Въпрос на необходимост и на договаряне
#2 | 21.05.2024, 08:27
Публикации: 6 / 0
Благодаря Ви за изчерпателния отговор. 

Относно

 Никъде няма точно такова изискване. Тъй като става въпрос за определена длъжност, то е ясно, че поне длъжностната характеристика трябва да е същата. Но нищо не пречи да се договори различна заплата или различно работно време. Въпрос на необходимост и на договаряне
...как тълкувате това изречение:

Заместникът поема всички трудови задължения и правомощия на титуляра на длъжността, що се отнася до заплата, отпуск, като не се вземат предвид тези от тях, които са обусловени изцяло от лични качества на замествания работник (например допълнително трудово възнаграждение, което зависи от придобит трудов стаж).

Източник: https://ruskov-law.eu/sofia/article/srochen-trudov-dogovor.html (и не само).
#3 | 21.05.2024, 10:34
Публикации: 256 / 44
Разработка пък било то и от адвокатско дружество няма силата на нормативен акт. И точно поради личностната характеристика на отсъстващия работник имате аргумент заплатата да е различна за заместващия работник. Все пак първият е обучен, опитен и с натрупан стаж, докато вторият - не.
#4 | 21.05.2024, 12:07
Публикации: 6 / 0
Разбира се, че няма силата на нормативен акт, но както споменах, такова твърдение се появява и на други места. Колкото до Вашата логика - зависи, случаят не е такъв. Но това няма значение, защото говорим за някакво свободно тълкуване. Благодаря Ви.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група