Данъчно облекчение за деца за 2024 г.

21.02.2025, 15:55 193 2

21.02.2025, 15:55
Публикации: 10 / 1
Здравейте!
Бих искала да попитам 2 въпроса относно данъчното облекчение за дете, което се ползва при подаване на данъчната деклатация.

Става въпрос за 2024 г. (данъците, за която декларирам до 30.04.2025 г.)

1) Колко е облекчението?
Четох в една статия, че за 1 дете се приспадат 6000 лв. от основата и максималният данък, който може да се приспадне, е 600 лв. Това важи ли за 2024 година?

2) Условие за ползване - платени задължения към НАП.
Всичко за минали години съм си погасила, но при деклариране на данъка за 2024 г. няма да мога да го погася веднага (до 30.04.2025 г.). Имам ли право да ползвам облекчението или просрочването на плащането ще бъде пречка?

Благодаря Ви предварително!
#1 | Вчера в 13:40
Публикации: 17 / 1
1) същия е размерът.
2) ще си ползвате облекчението, но няма да ви възстановят парите, ами ще прихванат сумата от неплатените Ви задължения.
Мисля, че се има предвид други неплатени задължения, а не това, което възниква в резултат на ГДД, защото при попълването й, като си въведете доходите (от там възниква задължение за плащане) и облекчението (от там възниква сума за възстановяване), то в самата декларация излиза сумата която или трябва да доплатите, или трябва да ви се възстанови по сметка.
#2 | Вчера в 18:04
Публикации: 70 / 2
Важно условие, за да се възползвате от данъчното облекчение за деца, е да нямате неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група