Осигуряване на управител при две дейности

Днес в 09:29 213 9

Днес в 09:29
Публикации: 182 / 11
Здравейте.
Имаме ЕООД с дейност производство. Управителя се осигурява по ДУ.
Същият този управител започва да рисува и това ще бъде втората дейност на фирмата.
Трябва ли по някакъв начин да променям осигуряването на управителя?
#1 | Днес в 09:36
Публикации: 12395 / 2344
Управителя се осигурява по ДУ.

С осигуряването сте обхванали само управленската дейност. Новата дейност не се вписва в ДУ и ще трябва лицето да е и СОЛ. Друг е въпросът, че като СОЛ може и да управлява и да рисува.  :smile1:
#2 | Днес в 09:42
Благодаря за отговора. Аз съм на вашето мнение, но колеги ме разколебаха. Държа да запазя ДУ, заради разхода.
Ще трябва да го осигурявам и като СОЛ + личен труд, за да му се признават командировъчните.
Сега друго мисля: дали да започвам и прекъсвам дейност само през месеците, когато има продадена картина, или да го осигурявам през цялото време?
Вие как бихте постъпили?
#3 | Днес в 09:46
Държа да запазя ДУ, заради разхода.

Същият ефект бихте постигнали с варианта СОЛ с личен труд. :good:
#4 | Днес в 09:47
Сега друго мисля: дали да започвам и прекъсвам дейност само през месеците, когато има продадена картина, или да го осигурявам през цялото време?
Вие как бихте постъпили?

Бих го самоосигурявала без прекъсване / стига да има дейност наистина, ест. /, бих начислявала и изплащала личен труд, а ДУ не бих ползвала.
#5 | Днес в 09:49
Много благодаря. Хубав ден да имате
#6 | Днес в 10:01
Публикации: 9971 / 1734
Първо решете дали рисуването ще е дейност на фирмата (картините са продукт на фирмата, авторството е на фирмата, фирмата ги продава...) или човекът ще ди рисува за "за своя сметка", авторството си е негово, той си продава (е  може с посредничество) и т.н.
Не съм наясно с подробностите, но вторият случай ми изглежда по-вероятен.
В първия случай може да изберете СОЛ със или без възнаграждение за личния труд
Във втория - лицето ще трябва да се регистрира като упражняващ свободна професия и да се самоосигурява на това основание (със или без прекъсване на дейност)
#7 | Днес в 10:04
Публикации: 790 / 109
Същият този управител започва да рисува и това ще бъде втората дейност на фирмата.
#8 | Днес в 10:20
Искам да се води като втора дейност на фирмата, за да не се занимаваме с отделно счетоводство на свободна професия, ддс регистрация на физическото лице и пр.
#9 | Днес в 10:35
Публикации: 9971 / 1734
Искам да се води като втора дейност на фирмата, за да не се занимаваме с отделно счетоводство на свободна професия, ддс регистрация на физическото лице и пр.
Това е добър довод :)
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група