Удостоверение за регистрация по ДДС

04.03.2025, 12:38 370 6

04.03.2025, 12:38
Публикации: 301 / 53
Колеги, как мога да се сдобия с  Удостоверението по чл. 104, ал. 3 от ЗДДС, образец - приложение № 5 от ППЗДДС чрез електронните услуги на НАП? Трябва да удостоверя в чужбина регистрацията си по ДДС в България.
#1 | 04.03.2025, 14:26
Разбирам, че става с Искане за издаване на документ (Обр. №Окд-51), но такъв документи не откривам в електронните услуги. Някой по-запознат?
#2 | 04.03.2025, 14:45
Публикации: 3199 / 436
Не става ли да им пратите извадка от виес системата?
#3 | 04.03.2025, 15:27
Ще пробвам. Писали са ми, че искат документ, заверен от данъчната служба. За пръв път ми го искат. Звъннях в НАП и казаха, че могат да издадат такова удостоверение, но искане се подава само на място, нямат го като услуга в електронните услуги, което ми се стори доста тъпо.
#4 | Вчера в 11:54
Публикации: 120 / 8
Ще пробвам. Писали са ми, че искат документ, заверен от данъчната служба. За пръв път ми го искат. Звъннях в НАП и казаха, че могат да издадат такова удостоверение, но искане се подава само на място, нямат го като услуга в електронните услуги, което ми се стори доста тъпо.

На скоро клиент регистриран в ЕС ми иска удостоверение за местно лице (на ЮЛ). Не бях вадила такова, но го издадоха бързо и предполагам, че на клиента точно това му е послужило за цели относно ЗДДС.
#5 | Вчера в 22:50
В първия момент се сетих точно за удостоверението за местно лице. Но писмото от клиента завършваше, че ако не представя удостоверение, ще ми начислят немски размер на ДДС. Т.е. нещо по ЗДДС е. В правилника има приложение 5, което е точно удостоверение за регистрация по ДДС. Разочаровах се, че може да се подаде искане само на място в НАП.
#6 | Днес в 09:42
Публикации: 3199 / 436
Защото виес системата е публична и не следва да се търсят тези удостоверения. На принципа на ТР. Работя с много контрагенти от ЕС, досега само един ми е искал някакво доказателство. Пратих ПДФ от виес системата и толкова.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група