Лек автомобил категория M 1 6+1

Днес в 13:19 175 5

Днес в 13:19
Публикации: 11 / 0
Здравейте  :smile1:
Лек автомобил закупен от автокъща за фирмени цели . Фактура на основание чл.143 от ЗДДС. т.е нямаме право на данъчен кредит. Автомобила ще се ползва само за фирменни цели.Въпросат ми е може ли да се приспада данъчен кредит относно фактурите за гориво както и разходи по обслужване на автомобила?
#1 | Днес в 13:28
Публикации: 212 / 29
да
#2 | Днес в 13:54
Може ли повече информация?
За автомобили, които имат повече от 5+1 места, но не повече от 8+1 места, е възможно ползването на данъчен кредит при определени условия. Например, когато тези автомобили се използват за извършване на транспортни услуги, правото на данъчен кредит е налице. Чл. 69, ал. 1 от ЗДДС позволява приспадането на данъчен кредит, ако автомобилът се използва за извършване на облагаеми доставки, като транспортни услуги за трети лица.

Особено внимание се обръща на автомобилите с 6+1 и 7+1 места. Съгласно чл. 69, ал. 1, т. 3 от ППЗДДС, когато данъчно задължено лице придобива автомобил с 6+1 или 7+1 места и го използва за стопански нужди, свързани с облагаеми доставки, то има право на данъчен кредит. Тези автомобили често се използват за превоз на персонал или за служебни цели, което ги прави допустими за ползване на данъчен кредит.
Мисля че това е законовата обосновка?
Моля,коментирайте дали е така?
#3 | Днес в 14:59
Може ли колеги с повече опит да коментират, дали правилно разсъждавам?
Ще съм благодарна.
#4 | Днес в 15:25
Публикации: 162 / 26
Тази материя с ДДС при леките автомобили е толкова разтеглива и са възможни толкова много вариации, особено при лекотоварни или 6+1 и 7+1 места.
Имам чувството че умишлено се създава закона така размито. Да го направят ДДС да се признава само за товароносимост над 3,5 или за 1+1 места ако е под нея и да се свършва.
#5 | Днес в 16:01
Притеснява ме факта че на големия талон пише Лек автомобил 6+1,категория М 1
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група