Фактура за авансово плащане ВОД

28.08.2013, 15:51 13481 7

28.08.2013, 15:51
Публикации: 132 / 7
Здравейте,
имаме продажба на продукция за Испания. Изпращането ще е на няколко етапа, като сме договорили че има авансово плащане. Зная че не е нужно издаването на фактура при авансовото плащане, но клиентите изискват да я издадем. И тук ми започват въпросите:
 - какво основание да посоча във фактурата за авансово плащане ?
 - попада ли тази фактура в ВИЕС  и в коя колона?
#1 | 28.08.2013, 20:37
Публикации: 6411 / 1153
Здравейте,

Най-добре би било да се договорите да не издавате фактура за аванс, защото ще се сблъскате с големи проблеми при отразяването му в дневниците, след като експедирането на стоката ще става на части. Излиза, че трябва да издадете няколко фактури за аванс, пропорционално на частите на изпращаната стока, за да могат да се отразят в съответния период на данъчното събитие когато данъкът става изискуем.

Издаването на фактура за получено авансово плащане по ВОД не води до задължение за отразяване на тази фактура в дневник продажби и не бива да се включва в дневника в периода на издаване. Ако се включи фактура за аванс по ВОД в дневника за продажби, той автоматично би създал некоректна VIES декларация за извършен ВОД към контрагента, от който е получено плащането. 

Цялата стойност на ВОД се декларира в дневниците на доставчика и получателя и във VIES декларацията в периода на извършване на реалната доставка/превоза на стоката/.
#2 | 01.02.2022, 17:03
Публикации: 3 / 0
Здравейте,
пиша тук, тъй като имам идентичен казус.
Имаме аванс от клиент от ЕС за продукция, която ще изнасяме на етапи в 2-3 месеца. Изискване на клиента е да има фактура за аванса и съответно е пусната фактура за аванс/ знам, че аванс при ВОД е изключение и може да не се пуска фактура/. Имаме ВОД в същия месец и приспаднат частично аванс. Чуденката ми е как да ги отразя в дневниците по ДДС, така че и Виес декларацията да е ОК, но нещо нямам идеи.
#3 | 02.02.2022, 11:39
Публикации: 322 / 56
Посочвате стойността на реалната доставка ВОД. Абстрахирате се от приспаднатия аванс. Авансовата фактура как я посочихте? Хрумва ми идея вместо да приспадате аванса във финалната фактура, да издадете КИ към авансовата фактура и фактура за ВОД за цялата стойност.
#4 | 02.02.2022, 13:31
Все още не съм посочила нито авансовата фактура,нито първия ВОД/в него колежката е приспаданала аванс/ -те са в януари, вторият и третия ВОД ще са февруари-март. Друг колега ме посъветва авансовата фактура да не я включвам в дневниците по ДДС, а при всеки ВОД да го посочвам изцяло абстрахирайки се от аванса в дневниците - така и ДДС-декларациите ще са верни и ВИЕС-също, вие как смятате?
#5 | 02.02.2022, 15:23
Публикации: 322 / 56
Да, и моето мнение е в тази посока. Единствено в случая ме притеснява, че ще имате номер на фактура, който ще липсва в дневниците. Но в крайна сметка резултатът за периода е без промяна, така че няма санкция.
#6 | 02.02.2022, 15:30
Много благодаря за съдействието! Драснах едно официално запитване за всеки случай, дано до 14ти ми отговорят! :good:
#7 | Днес в 16:02
Публикации: 9 / 0
Здравейте, постоянно се сблъсквам с този проблем. Получаваме аванс за ВОД, за който не издавам фактура, след няколко месеца осъществяваме ВОД-а, за който издавам окончателна фактура, където винаги искат да приспадна аванса, но понеже фактурирам в сайта invoicepro.bg, крайната сума по инвойса ми се променя след приспадане. Няма къде просто да посоча, че се приспада аванс без да ми се промени сумата за деклариране по фактурата. Все още не съм решила как да процедирам, някой може ли да ми помогне?
Пример: Прикачена снимка: При така издадена фактура, редно ли е да декларирам 15 284.44 EUR ?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група