Аз не се ръководя от това с какви суми от НАП покриват едно или друго задължение - гледам при мене аналитичността да е точна и в случай на нужда да доказвам правотата си. А по-често нашето " право " е право, а не това на НАП .
Аз първоначално бях решила като Вас.
Но след конкретен случай стигнах до извода, че това е удачно само за фирмите без задължения.
Ето и случая:
Дружество през м.12,2012 е имало проверка от НАП, относно осигуряването. Правеха засечка на Д1 и Д6 и плащанията. Дружеството имаше неплатени осигуровки за 2-3 месеца. Към 15,12,2012 са платени всички задължени и съответните лихви. Издадено е "чисто"удостоверение за липса на задължение.
През м.01 начислявам заплатите за м.12, осигуровките остават неплатени около 1600лв. М.01 беше последният период от процедура по ДДС и се очертаваше да има ДДС за възстановяване около 1100лв. Направихме сметка, че ще прихванат 1100лв за дължимите осигуровки, а останалата част заедно с лихвите ще я внесат след издаване на АПВ.
Само че, обажда се проверяващата и казва вие имате дължими осигуровки 560лв, ще ги приспаднем а разликата ще я възстановим.
Оказа се, че след влизане на единната сметка, е направено много странно обвързване на сумите, дори и аз не можах да го схвана и е останала надвнесена сума, с която са покрити част от осигуровките за м.12,12, но по интересно е ,че имаше задължения за м.11. Спорих, доказвах с документи, а всички се смеят в стаята на ревизорката: " като ти даваме - взимай". Не можах да се преборя. Прихванаха 560лв, а останлите 540лв възстановиха. Управителите радостни. Да, ама , не. Добре, че ме послушаха да не взимат на сериозно фактът, че не дължат разликата, най-малко в счетоводството я има. Оказах се права, след около 2 месеца "цъфнаха" в справката за задълженията.
Обаче в АПВ е описано едно приспадане /примерно ДОО-205лв/, а в единната сметка с след "оправяне" на информацията няма никакво съвпадение в периодите и задълженията /това ДОО-205лв си стои, а е приспаднато друго задължение/. Пълна каша.