Здравейте,
категоризацията на ресторант дали е обвързана с брой трудови договори на определена позиция, примерно 2 готвачи, 3 сервитьори и т.н. В Наредбата за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечение има посочени сервитьори на брой маси, но не видях изискване за брой готвачи примерно, както и изрично изискване те да са на Трудов договор.
Търсенето ми е свързано с това, че собственика е готвача на ресторанта и според него трябва да е назначен на трудов договор за да са спазени изиксванията, а не да се осигурява като самоосигуряващо се лице. Но аз не успях да намеря нормативно изискване задължително да има трудов договор за тази позиция както и колко готвача би следвало да има в ресторант съгласно броя звезди.
Предварително благодаря