Съдружник съм /и управител/ в ООД с дейност търговия .Другият съдружник работи по трудов договор в друга фирма , не изпълнява дейност и не се осигурява в дружеството.
При регистрацията на ООД през 2002 г представих Договор за възлагане на управление - за срок от 1 година – т.е след изтичане на срока, от 2003 г договорът е прекратен .Не съм получавал възнаграждение като управител,въпреки че в договора беше записано ”...управителят има право на месечно възнаграждение ...”
Осигурявам се като самоосигуряващо се лице - за всички осигурителни случаи .До сега не съм получавал никакви други възнаграждения от дружеството освен дивиденти.
Всеки месец подавам декл.обр.1 с код 12 / самоосигуряващо се лице/ с осигурителен доход 420 лева и годишна декларация обр.6
Не подавам годишна декларация по ЗДДФЛ защото не получавам доход.
С промените на КСО , в сила от 01.01.2013 г , управителите на търговски дружества са включени в кръга на лицата по чл.4 ал.1 т.7 - т.е . да се осигуряват за всички осигурителни случаи с месечен осигурителен доход не по-нисък от минималния осигурителен праг за съответната дейност/ 1050 лева/
Въпроси:
1.Нормата по чл.4 ал.1 т.7 КСО от 01.01.2013 императивна ли е ?
Щом нямам ДУ/ договорът е прекратен -срокът е изтекъл/ не съм получавал и не получавам възнаграждение като управител и няма документи на дружеството за определяне възнаграждение на управителя,трябва ли задължително да се осигурявам като такъв или осигуряването като СОЛ е достатъчно?
Предпочитам да е СОЛ защото / въпреки ,че има 4 наети лица по трудов договор като продавачи / аз извършвам и други дейности, извън кръга на управлението на дружеството /доставка на стоки,съставяне на счетоводни документи , които подписвам..., / и ако се осигурявам по ДУК ,може да се тълкува задължение за осигуряване и като СОЛ едновременно за упражняване и на друга трудова дейност/ освен управление/ по чл.4 ал.3 т.2 КСО ?
2.Възможно ли е и как/ за какви дейности/ мога да получавам ежемесечно възнаграждение само като СОЛ за трудова дейност в дружеството ,без това да може да се тълкува, че съм получил възнаграждение за управление - като управител ?
Ако се прилага § 1, т. 26, б. 'и' от ДР на ЗДДФЛ, възнаграждението ще се включва ли ежемесечно във ведомостта за РЗ - / с брутна сума 1200 лева ,осигуровки за сметка на заетото лице и за сметка на осигурителя, данък по ЗДДФЛ/ и ще се признава ли се за разход на ООД / с изключение на осигуровките за моя сметка – които ще приспадам от облагаемия доход в годишната данъчна декларация ?
3.Ако / съгласно чл.4 ал.1 т.7 КСО / е задължително да се осигурявам по ДУК с осиг доход = м.о.д. , как да се предпазя от изискването за двоино осигуряване /и като СОЛ/ за другите дейности, които са извън кръга на дейността управление на дружеството?